SMĚRNICE GDPR

OBECNÉ NAŘÍZENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ


Dětský klub zřízený osobou samostatně výdělečně činnou - Mgr. Kateřinou Hlavnovou, Březník 153, 675 74, IČO 87509016 (dále "DK") Tel.DS: 724764922, E-mail: montessori-namest@seznam.cz

Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) začne v celé EU platit jednotně od 25.5.2018. V Česku nahradí současnou právní úpravu ochrany osobních údajů v podobě směrnice 95/46/ES a zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

1. CO JE TO OSOBNÍ ÚDAJ?

Veškerá informace, na základě které lze člověka jako subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat.

Typicky může jít např. o jméno a příjmení, datum narození, bydliště, ale může se jednat také o fotografii, nahrávku z kamerového systému, IP adresu apod.

2. KDY LZE OSOBNÍ ÚDAJE ZPRACOVÁVAT?

Pouze v případech stanovených právním předpisem.

Zejména za účelem plnění právní povinnosti správce (DK), plnění ze smlouvy, jejíž stranou je subjekt údajů (vlastník, v DK - zákonný zástupce), ochrany životně důležitých zájmů subjektu údajů nebo jiné fyzické osoby.

Pokud se nejedná o plnění povinností stanovených zákonem, tak v případě, kdy subjekt údajů projevil se zpracováním souhlas.

Souhlas musí být svobodný, konkrétní, informovaný a jednoznačný. Pokud souhlas udělen nebyl, pak nelze zpracovávat.

3. PRÁVA VLASTNÍKŮ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

BÝT INFORMOVÁN:

  • za jakým účelem jsou osobní údaje zpracovávány
  • kde jsou osobní údaje uloženy a jak jsou zabezpečeny
  • kdo k nim má přístup

MÍT MOŽNOST:

  • přistupovat k osobním údajům a aktualizovat je
  • požádat o výmaz osobních údajů nebo o omezení zpracování
  • požádat o převod osobních údajů k jinému subjektu
  • odvolat souhlas

4. PRÁVA A POVINNOSTI SPRÁVCE

BÝT INFORMOVÁN:

  • o zabezpečení osobních údajů a přístupu k nim od zpracovatele

INFORMOVAT:

  • vlastníka osobních údajů o zacházení s osobními údaji
  • všechny osoby, které s osobními údaji pracují, o pravidlech zpracování

5. PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ DAT

  • omezení doby zpracování (pouze po nezbytnou dobu pro daný účel)
  • integrita a důvěrnost (zajištění bezpečnosti dat, ochrana před neoprávněným a nezákonným zpracováním)
  • odpovědnost a povinnost prokazování

6. INFORMOVANÉ SOUHLASY SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

  • souhlas je právní základ pro zpracování osobních údajů
  • platný souhlas musí být dán prohlášením nebo jasným souhlasným vyjádřením
  • souhlas musí být vždy specifický, tudíž všeobecný souhlas, který neurčuje přesný účel zpracování, je neplatný

Doplnění:

Ad 3 + 4

Osobní údaje, které DK o Vašem dítěti sdělujete na základě přihlášky (jméno a příjmení, datum narození, místo bydliště, telefon, email, jméno a příjmení zákonného zástupce, informaci o očkování a další osobní údaje), DK dále zpracovává k následujícím účelům: vedení kroniky DK, vedení záznamových dokumentů pro průběžnou diagnostiku dítěte, pořádání mimoškolních akcí a jiné účely související s běžným provozem DK. Osobní údaje rovněž poskytujeme zdravotnickému zařízení v případě úrazu či akutního onemocnění.

Osobní údaje Vašich dětí jsou uloženy v prostorách DK v uzamykatelných prostorách a v zaheslovaném PC.

K osobním údajům Vašich dětí mají přístup pedagogické pracovnice DK, které s dětmi denně pracují a tudíž za ně přebírají veškerou zodpovědnost (od příchodu do DK do odchodu domů) + vedení DK - pro účely spojené s financováním (stravování, školné, daňová potvrzení)

Přístup k osobním údajům + jejich aktualizace, výmaz či odvolání souhlasu je umožněno zákonným zástupcům vždy k 20.dni v měsíci po ústní dohodě s vedením DK.

Ad 5

Osobní údaje dětí jsou zpracovávány v DK po dobu docházky, poté jsou archivovány dle spisového řádu.

Ad 6

DK pořizuje fotografie vašich dětí během výchovně vzdělávacího procesu či mimoškolních akcí. Tyto fotografie následně používá k prezentaci DK. Zveřejňování fotografií nejsou spojovány s dalšími osobními údaji vašeho dítěte. Fotografie nepředáváme žádné další třetí straně. V případě vašeho písemně vyjádřeného nesouhlasu nebudou fotografie vašeho dítěte zveřejňovány.

Informované souhlasy - můžete potvrdit ZDE

Zákonní zástupci obdrží tyto informované souhlasy při nástupu dětí k docházce do DK, budou platné po celou dobu docházky s možností změny souhlasu - nesouhlasu.

V Náměšti nad Oslavou, dne 20.5.2018 Zpracovala ved. DS - Mgr.Kateřina Hlavnová